12.03.2017

Oikeusapu, puolustaja ja asianomistajan oikeudenkäyntiavustaja

Oikeudenkäynnit ja muut oikeudelliset palvelut voivat olla kalliita. Kerromme tässä valtion maksamasta oikeusavusta ja puolustajamääräyksestä sekä asianomistajan oikeudenkäyntiavustajasta. Ota meihin yhteyttä niin selostamme sinulle oikeutesi.

Oikeusapu

Oikeusavulla tarkoitetaan sitä, että yksityishenkilö voi saada kokonaan tai osin valtion maksaman oikeudellisen avustajan. Oikeusapua tarjoavat oikeusaputoimistojen lisäksi yksityiset lakimiehet. Katso myös toisesta artikkelistamme lisää siitä, miten saat ilmaista oikeusapua.

Yksityisen lakimiehen tarjoamaa oikeusapua voi saada pääasiassa tuomioistuinasioihin, kuten esimerkiksi:

Oikeusapua voi saada vain yksityishenkilö tai elinkeinonharjoittaja. Yritys tai muu yhteisö ei voi saada oikeusapua, mutta ole meihin yhteydessä niin voimme tehdä sinulle tarjouksen.

Oikeusapua on mahdollista saada täysin maksutta tai omavastuulla. Oikeusavun saamiseen vaikuttaa pääsääntöisesti sen hakijan ja tämän puolison tulot ja menot. Vähävaraiset saavat oikeusapua maksutta ja muut saavat sitä tulojen ja varallisuuden mukaan määräytyvällä omavastuuosuudella.

Selvitämme oikeutesi oikeusapuun puolestasi. Ota yhteyttä jo tänään, niin kerromme sinulle, oletko oikeutettu oikeusapuun asiassasi. Pääasiallinen toiminta-alueemme on Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen ja koko muu Uusimaa.

Puolustaja

Oikeusavun ohella on mahdollista saada puolustaja rikosasiassa. Puolustajalla tarkoitetaan oikeudellista avustajaa, jonka tuomioistuin määrää. Puolustajamääräys rikosasiassa on mahdollista saada epäillyn asemassa seuraavissa tilanteissa:

  • kun epäiltyä epäillään tai syytetään rikoksesta, josta säädetty vähimmäisrangaistus on neljä kuukautta vankeutta
  • kun epäilty on pidätettynä tai vangittuna

Puolustajalle maksettava palkkio peritään epäillyltä takaisin, jos rikoksesta epäilty todetaan syylliseksi. Jos epäilty on oikeusapuun oikeutettu, palkkio (pois lukien mahdollinen omavastuuosuus) menee valtion varoista. Puolustajalle maksettavaa palkkiota ei peritä takaisin asianomistajalta.

Asianomistajan oikeudenkäyntiavustaja

Rikosasian asianomistaja on epäillyn rikoksen uhri, tai muu taho, jonka etua rikos on loukannut. Asianomistajalle voidaan määrätä avustaja esitutkintaa varten ja oikeudenkäyntiin, jos asianomistajalla on vaatimuksia

  • kun kyse on seksuaalirikoksesta,
  • kun kyse on taposta, murhasta, surmasta, lapsensurmasta, pahoinpitelystä, törkeästä pahoinpitelystä tai osan näistä valmistelusta ja epäilty on asianomistajan läheinen, tai
  • kun kyse on muusta henkeen, terveyteen, tai vapauteen kohdistuvaa rikosta koskevasta asiasta, jos puolustajan määräämistä on rikoksen vakavuus, asianomistajan henkilökohtaiset olosuhteet ja muut seikat huomioon ottaen pidettävä perusteltuna.